Filmpremiere og fagformidling – HF på Kosmorama

Studenter skriver filmhistorie

Mandag 28. april gikk startskuddet for filmfestivalen Kosmorama, og i år skjer det en aldri så liten sensasjon under festivalen som vi på HF er spesielt stolte av. For første gang har våre masterstudenter i film- og videoproduksjon produsert en helaftens spillefilm som avsluttende mastereksamen, og filmen har sin offentlige premiere under festivalen.

Kullet av ni driftige masterstudenter skriver med dette historie. Dette er første gang en spillefilm blir produsert som del av et masterstudium i Norge. Det er også første langfilm spilt inn i Trondheim i nyere tid, nærmere bestemt i Bymarka.

Filmen heter Utburd og er en skrekkfilm som har hentet inspirasjon fra eldre tider da uønskede barn ble satt ut i skogen for å dø. I filmen møter vi fem studenter som er på overnattingstur i Bymarka. På hytta snakker de om fenomenet utburd… og merkelige ting begynner å skje. Bloggen til studentene dokumenterer innspillingen og her kan du også se filmens trailer.
Utburd har premiere med rød løper og alt som hører til i Liv Ullmann-salen fredag 2. mai kl 21.00.

Kosmoramaledelsen overvar studentenes prøvevisning av filmen i vinter, og likte det de så. Studentene ble satt i kontakt med produksjonsselskapet Kindergarten, som bistår studentene i arbeidet med å få distribusjon for filmen, slik at den har mulighet til å bli vist i flere profesjonelle sammenhenger. Studentene får på denne måten et innblikk i hvordan det profesjonelle filmkretsløpet fungerer, og får en nyttig erfaring som er en god start på en karriere innen filmbransjen.

Kosmoramadirektør Silje Engeness har sagt at hun ikke ser bort fra at Utburd kan bli et kultfilmfenomen, litt i samme lei som Blair Witch Project, og hun mener at filmmiljøet ved Institutt for kunst- og medievitenskap (IKM) har vært viktig for utviklingen av Midt-norsk film de senere årene.
For øvrig kan jeg nevne at både produsenten av Ylvis-suksessen The Fox, Ole Martin Hafsmo, og regissøren av Opprørske Oldemødre, Håvard Bustnes, har utdanning fra IKM, og begge er en del av årets Kosmoramaprogram.

Kosmorama som formidlingsarena

Kosmorama er dessuten mer enn storslått filmpremiere og filmvisninger. Festivalen har også et variert seminarprogram. Flere fagmiljøer fra HF er involvert i fagseminarene, og Kosmorama er et godt eksempel på spennende formidlingsarenaer og møteplasser utenfor universitetet, hvor våre fagmiljøer kan treffe et bredt publikum.

I dag startet seminaret «Nasjonalismens ansikter», hvor ulike aspekter ved nasjonalisme belyses av ansatte fra Institutt for historiske studier og Institutt for kunst- og medievitenskap. Under overskriftene ‘Forsvar fedrelandet’ og ‘Nasjonal frigjøring’ drøfter Ola Svein Stugu og Jon Raundalen filmer som bygger på nasjonalfølelse og heltemot, eksempelvis den russiske filmen Stalingrad (Russland 2013), omtalt som en nasjonalmyte for Putins Russland.

Den palestinske ambassadøren i Norge, Mufeed Shami, åpner 1. mai dag 2 av dette seminaret som har fått tittel ‘Nasjon uten stat’, her står palestinsk film i sentrum. “For a man who no longer has a country, to write becomes a place to live. For a Palestinian, the cinema is a country» hevder den palestinsk filmskaperen Kamal Aljafari, som gjester Kosmorama. Mønstringen av palestinsk film og filmskapere er muliggjort gjennom støtte fra av Fritt ord og ikke minst takket være gjesteforsker ved NTNU, dokumentarfilmskaper Ali Shrizadi. Han har med seg Marit Kathryn Corneil fra IKM som introduser filmene og filmskaperne under seminaret. Det blir vist prisbelønte palestinske filmer som Port of Memory, The Roof og Broken Cameras, i tillegg til paneldebatt.

Fredag 2. mai vender vi blikket innover og ser nærmere på medisinske bilder av kroppens innside. Seminaret Det anatomiske teater 2014 har et spennende program hvor målet er å skape dialog mellom filmskapere, medisinere, teknologer, kirurger og medievitere.
Deltakere fra to forskningsprosjekter ved HF (Inside Out med prosjektleder Merete Lie, og Picturing the Brain med prosjektleder Aud Sissel Hoel) har jobbet sammen om programmet til Det anatomiske teater, som omhandler medisinsk teknikk, estetikk og etikk. I tillegg til en egenprodusert film om kulturelle aspekter ved vitenskapelige bilder, blir det science fiction, mellommenneskelig drama og filosofisk kunstfilm. Et interessant tverrfaglig møte!

Vi er stolte av de dyktige studentene våre, og ønsker dem all mulig suksess på filmpremiere og i videre karriere. Vi er også stolte av at å ha så mange ansatte som fra flere faglige ståsteder viser hvordan humaniora er relevant og viktig for å belyse og forstå ulike aspekter ved kunst, teknologi og samfunn.

Ønsker alle en riktig fin Kosmoramafestival!

– Anne Kristine

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s