Fra realfag til språk

Realfagsatsing er vel og bra, men nå trenger Norge en nasjonal satsing på fremmedspråk

2016-08-27DNinnlegg_web

Faksimile fra DN 27. august 2016

Sto på trykk i Dagens Næringsliv 27. august 2016.

Norsk næringsliv har vært gjennom en kraftig internasjonalisering de senere årene. I samhandling med utenlandske aktører vil fremmedspråkkompetanse være helt essensielt. Mange tror det er tilstrekkelig med engelskkunnskaper, men Norge som aktør på store markeder i og utenfor Europa trenger kompetanse i fremmedspråk som tysk, fransk, spansk, italiensk, russisk, arabisk, kinesisk og japansk, for å nevne noen av de største.

Språkutdannelse gir, i tillegg til gode språkferdigheter, kunnskaper om landenes kultur, historie, institusjoner og tradisjoner. Denne kunnskapen er viktig for å forstå nyansene og de kulturelle kodene som har betydning for kommunikasjonen mellom deg og dem du samhandler med. Fremmedspråkskompetanse er derfor like viktig som annen faglig kompetanse når vi skal sette oss ved det internasjonale forhandlingsbordet, enten det er politiske interesser eller næringsinteresser som står på spill.

Mangel på fremmedspråkskompetanse i næringslivet i Storbritannia koster landet et beløp tilsvarende 3.5 % av BNP per år, ifølge en britisk studie som The Guardian i samarbeid med British Academy står bak («Living Languages. 2015»). Det er særlig de mindre og mellomstore bedriftene som rammes fordi de ikke har råd til å engasjere folk med nødvendig språkkompetanse og dermed forhindres i å handle internasjonalt.

Eller som den britisk næringslivslederen Nick Brown uttalte: «English is fine if you want to buy things, but it’s not the right language to use for people who want to sell things

Såvidt vi vet, er det ikke gjort tilsvarende beregninger for næringslivet i Norge, men at manglende fremmedspråkkompetanse også slår negativt ut for norske bedrifter som ønsker å selge sine produkter eller etablere seg i utlandet, er ikke vanskelig å forestille seg.

Et lite land som Norge, med åpen økonomi og utstrakt internasjonalt engasjement, har behov for gode og effektive redskaper for kommunikasjon og interkulturell samhandling med andre. Fremmedspråkskompetanse er et slikt redskap. Derfor er vi bekymret for rekrutteringen til fremmedspråk ved universitetene og til mange videregående skoler.

Det har vært satt inn betydelig ressurser de senere årene, på tiltak for å øke interessen for og rekrutteringen til realfag. Dette har hatt høy politisk prioritet med stor støtte fra arbeids- og næringslivsorganisasjonene. Tiltakene med bl.a. etableringen av Nasjonalt senter for realfagsrekruttering ved NTNU i Trondheim har også gitt positive effekter.

Nå trengs en tilsvarende nasjonal satsing på fremmedspråk.

Anne Kristine Børresen
dekan, Det humanistiske fakultet, NTNU

Margareth Hagen
dekan, Det humanistiske fakultet, UiB

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s